Przepis:
Ciasto:
- 15 dag kasi
- 15 dag cukru
- 3 żółtka
- 30 dag mąki
- 2-3 łyżki śmietany kwaśniej ( ja dałam jogurt grecki )
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Ciasto zagnieść i piec do zarumienienia - 175 stopni, około 15-20 minut.
Budyń:
- 1/2 litra mleka
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- aromat śmietankowy
- krakersy 1 paczka
Pół mleka zagotować, dodac masło. Resztę wymieszać w osobnym pojemniku i następnie dodać do wrzącego mleka. Gorąca masę wylać na ciasto i ułożyć na niej krakersy.
Masa orzechowa:
-2 puszki masy kajmakowej
- 35 dag orzechów ziemnych (już obranych)
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru.
- 20 dag czekolady gorzkiej lub kuwertury
Masło rozgrzać na patelni, dodać cukier, orzechy, i masę kajmakową. Masę wylać na krakersy i ostudzić, polać czekoladą, ja akurat miałam w posiadaniu kuwerturę, i efekt był zadowalający.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz