sobota, 3 stycznia 2015

Snickers - ciasto

To było jeszcze grudniowe, świąteczne rzec by można. Ciasto, hmm... dla fanów słodkości, bardzo słodkich słodkości. Nam niestety do gustu nie przypadło, aż tak by pożreć całą blachę, w tym wypadku umiar został zachowany, jeden kawałek i głód słodyczowy został zaspokojony na przynajmniej tydzień ;)


Przepis:


Ciasto:
- 15 dag kasi
- 15 dag cukru
- 3 żółtka
- 30 dag mąki
- 2-3 łyżki śmietany kwaśniej ( ja dałam jogurt grecki )
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

Ciasto zagnieść i piec do zarumienienia - 175 stopni, około 15-20 minut.

Budyń:
- 1/2 litra mleka
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- aromat śmietankowy
- krakersy 1 paczka

Pół mleka zagotować, dodac masło. Resztę wymieszać w osobnym  pojemniku i następnie dodać do wrzącego mleka. Gorąca masę wylać na ciasto i ułożyć na niej krakersy.

Masa orzechowa:
 -2 puszki masy kajmakowej
- 35 dag orzechów ziemnych (już obranych)
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru.
- 20 dag czekolady gorzkiej lub kuwertury 

Masło rozgrzać na patelni, dodać cukier, orzechy, i masę kajmakową. Masę wylać na krakersy i ostudzić, polać czekoladą, ja akurat miałam w posiadaniu kuwerturę, i efekt był  zadowalający.




Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz