Składniki:
- 70 gramów margaryny do pieczenia
- 300 gramow mąki
- 200 gramów jogurtu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku
- 1,5 łyżeczki kakao
- Aromat waniliowy
Polewa wg uznania
Margarynę roztopić, jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, margarynę, jogurt, wszystko ucierać chwilkę, mikserem, albo łyżką, następnie dodać aromat. Blachę do babki dokładnie wysmarować margaryną, i obsypać delikatnie mąką. Do przygotowanej blachy wylać połowę ciasta, do drugiej połowy dodać kakao, i wymieszać, jeśli będzie zbyt gęste, można dodać łyżkę jogurtu.
Piec w 180 stopniach około 40 minut, sprawdzić ciasto patyczkiem. Pozostawić w blaszce do wystygnięcia.
Jeśli nam krzywo wyrośnie, i po wyjęciu nie chce stać prosto, można zwyczajnie obciąć nierówności. Oblać polewą wg uznania, ja miałam roztoponą czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz