środa, 2 kwietnia 2014

Szybka babka

Dziś mnie naszło, już od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe babkowe ciasto. I oto dziś nadszedł ten dzień, znowu wizyntancja teściowej, więc lepiej, żeby jakieś ciacho postawić ;) Jak to się mówi, raz dwa i trzy i babka gotowa,  bez ubijania, rozdzielania, itp.




Składniki:

- 70 gramów margaryny do pieczenia
- 300 gramow mąki
- 200 gramów jogurtu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku
- 1,5 łyżeczki kakao
- Aromat waniliowy

Polewa wg uznania

Margarynę roztopić, jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, margarynę, jogurt, wszystko ucierać chwilkę, mikserem, albo łyżką, następnie dodać aromat. Blachę do babki dokładnie wysmarować margaryną, i obsypać delikatnie mąką. Do przygotowanej blachy wylać połowę ciasta, do drugiej połowy dodać kakao, i wymieszać, jeśli będzie zbyt gęste, można dodać łyżkę jogurtu.

Piec w 180 stopniach około 40 minut, sprawdzić ciasto patyczkiem. Pozostawić w blaszce do wystygnięcia.
 Jeśli nam krzywo wyrośnie, i po wyjęciu nie chce stać prosto, można zwyczajnie obciąć nierówności. Oblać polewą wg uznania, ja miałam roztoponą czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz