piątek, 21 marca 2014

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dziś pora na dietetyczne ciasto, coś upiec musiałam po tym jak mojej mamie wypadły jajka... dobrze, że je uratowałam;)


Składniki na dużą blachę:

- 600 gramów marchewki utartej na drobnych oczkach
- 260 gramów otrębów i mąki ja miałam 50:50 otręby i mąkę owsianą
-  jeden duży dojrzały banan
- 8 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 4 łyżki oleju/oliwy
- 4 łyżki miodu
- dwie pożądane garście posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu

 Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę z białek. Do miski dać żółtka, otręby, proszek, sodę oliwę, miód, cynamon i marchewkę- wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodawać po łyżce pianę i dalej delikatnie mieszać, aż będzie jednolite ciasto. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Piec 50 minut w 180 stopniach



Takie wydaje się szybkie i banalne ciasto, ale muszę powiedzieć, że tarcie tej marchewki przyjemne nie było;) i moja wesoła dwójka dawała mi nieźle popalić, gdy usiłowałam do ciasto pozbierać do kupy;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz