I muszę przyznać, że pomimo iż dzierganie konfitury zajęło mi aż 3 godziny- tak w przybliżeniu to jednak jestem zadowolona z efektu. Z racji mojego deficytu sił i cierpliwości ten pikny mazurek nie istniałby gdyby nie ciocia Karinka, która dzielnie wydłubywała pestki z pomarańczy:)
Decoration by Maffi after one beer :P
Ciasto kruche migdałowe
- 200 g mąki pszennej, tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g mączki ze zmielonych migdałów
- 1 żółtko jajka, rozmiar L
- 100 g masła, pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
Masa marcepanowa na rozetkę
- 200 g masy marcepanowej
- 1 białko jajka, rozmiar L
- 10 ml rumu
Konfitura pomarańczowa
- 5 średnich pomarańczy, sparzonych, wyszorowanych
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
- 300 g cukru
Ciasto kruche migdałowe
Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder
przesiewamy na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy
żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie
zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy
dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce
około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego
prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Ciasto po
upieczeniu powinno być blade.
Masa marcepanowa na rozetkę
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i
szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta
kruchego. Pieczemy w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez
termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Studzimy.
Konfitura pomarańczowa
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Białą
warstwę skórki odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część
pomarańczy). Obrane owoce kroimy w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy
do garnka. Dodajemy cukier oraz laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół
(lub cukier wanilinowy). Gotujemy około 30-40 minut na średnim ogniu do
uzyskania konsystencji konfitury. Gorącą konfiturę (bez laski wanilii)
równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając
rozetek.
Gdy konfitura wystygnie, mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz