niedziela, 10 maja 2015

Kruche ciasto z bezą, rabarbarem i kruszonką

" Żal było by nie wykorzystać podarowanego rabarbaru, i nie wykombinować jakiegoś prostego i pysznego ciasta. Po moich ostatnich kulinarno- piekarniczych wpadkach, miło, że jednak czasem mi coś wyjdzie, coś czym można się podzielić:) Mam nadzieję, że przy tym cieście i jakiejś kawce, czas na wyborach minie szybciej a policzone glosy będą się zgadzały już za pierwszym razem."


Składniki:

Ciasto:


- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka odkładamy do bezy)
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Beza:
 
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli


Ponadto:

- Rabarbar obrany, pokrojony obtoczony w cukrze, około 4-5 lasek, nie za dużo, bo ciasto nie wyrośnie.
- Tłuszcz do blachy

Ciasto zagnieść, 2/3 wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli i cukier, ubić na gładką masę. Rabarbar obrać, pokroić na ok 1 cm kawałki, obtoczyć w cukrze i rozsypać na ciasto. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek, i posypać rozkruszonym pozostawionym  wcześniej ciastem. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Pozostawić do wystygnięcia i następnie pożreć w całości !
Albo lepiej w kawałkach ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz