Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka odkładamy do bezy)
- 2 żółtka (białka odkładamy do bezy)
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Ponadto:
- Rabarbar obrany, pokrojony obtoczony w cukrze, około 4-5 lasek, nie za dużo, bo ciasto nie wyrośnie.
- Tłuszcz do blachy
Ciasto zagnieść, 2/3 wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli i cukier, ubić na gładką masę. Rabarbar obrać, pokroić na ok 1 cm kawałki, obtoczyć w cukrze i rozsypać na ciasto. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek, i posypać rozkruszonym pozostawionym wcześniej ciastem. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Pozostawić do wystygnięcia i następnie pożreć w całości !
Albo lepiej w kawałkach ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz