sobota, 3 stycznia 2015

Pizza idealna wg. przepisu męża

W ostatnim czasie miałam wiele na głowie- zbyt wiele. Poskutkowało to tym iż mój mąż do perfekcji opanował tworzenie pizzy. Tworzenie- bo dla niego robienie pizzy to co najmniej duchowe przeżycie. Że niby łaskawie podarował mi prawa autorskie do tego swojego cuda (choć tak na prawdę to czuł się nie doceniany, że każdorazowe dzieło nie zostało uwiecznione na zdjęciu i dodane w to moje ustronne miejsce). Zdążyłam cyknąć fotkę zanim została pożarta przez naszego diabelskiego trzylatka.



Ciasto na pizzę (2 porcje po 30 cm cienkie)

- 500 g mąki pszennej tortowej typu 450
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych - 1/3 kostki 100g (lub 10 g drożdży w proszku - ok. 2 łyżeczki)
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
- 2 spore łyżki oliwy (może być olej)
- semolina - kaszka manna (do podsypywania ciasta)

Przygotowanie:

- Odlać trochę ciepłej wody do miseczki i rozpuścić drożdże, dodać im cukru, aby miały co jeść,
można dodać im troszeczkę mąki (pół łyżeczki), aby lepiej rosły - odstawić w ciepłe miejsce, zaczekać do sfermentowania (5 - 10 min.)
- Do miski wsypać mąkę (można przesiać).
- Wlać oliwę (olej).
- Dodać rozpuszczone drożdże.
- Wlać ciepłą wodę (nie całą) do miski z mąką (zostawić trochę wody w pojemniku i wsypać do tej resztki wody sól i ją rozpuścić - tą wodę z solą dodać na końcu do ciasta!).
- Ugniatać.
- Dodać wodę z solą.
- Ugniatać.
- Jak jest zbyt płynne dodać ciut mąki. Jak zbyt twarde i suche i nie chce się połączyć całą mąka dodać ciut ciepłej wody.
- Ciasto gotowe, gdy praktycznie cała mąka zniknie ze ścianek miski i wszystko ładnie się połączy.
Konsystencja powinna być dość zwarta, aby można je było bez problemu wziąć w rękę.

Można ciasto lekko zwilżyć wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i zostawić w misce do wyrośnięcia na 2h (dla cierpliwych).

Ja ciasto zamykam w zimnym piekarniku na te 2h do wyrośnięcia, tam jest stała temperatura pokojowa i nie ma przeciągów :)

Jak ciasto wyrośnie, podzielić je sobie na 2 porcje. Na stolnicy wysypać kaszkę manną, z ciasta uformować kulkę i następnie ją ręką lekko ugnieść i rozwałkować.

Przełożyć placek pizzy do formy. Posmarować uformowane ciasto sosem pomidorowym:
- dla leniwych: wymieszać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, trochę wody, odrobina octu.
- dla ambitnych: czosnek podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę w piórka, usmażyć na złoty kolor, dodać przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze, lub normalne pomidory obrane ze skórki, zagotować, zredukować, dodać sól, pieprz, cukier do smaku, zioła: bazylia, oregano, wystudzić, zblendować i też gotowe)

Piec w temperaturze 230-240 stopni C przez ok. 9 min. na samym dole - jak w piecu na pizzę.
Ja mam okrągłe blachy do pizzy, ale można również piec na zwykłej blasze.

Po 9-ciu minutach sprawdzić pizzę, podważyć spód pizzy i sprawdzić kolor wypieczenia, powinien być lekko jasno brązowy, ciemny żółty kolor.
Gdy jest zbyt jasny dać jej jeszcze kilka minut w piecu!

Na koniec jak wyjmiesz pizzę z pieca posypać oregano!

Składniki:
- Ja polecam i używam ser mozarella biały w zalewie kulka z Lidla ok 2,50 zł (starcza spoko na 2 pizze).
- Dobry starty żółty ser. Nie warto kupować wyrobów seropodobnych bo się rozwarstwiają i puszczają wodę.
- Jakaś wędlina wystarczą spokojnie 3-4 plastry na pizzę (szynka, boczek, salami)
- Cebula
- Pieczarki
- Papryka
- Kurczak (resztki z obiadu :)
- Pomidor
- Kukurydza
- Owoce morza - ja nie lubię, więc nie robię
- Ananas
- Oliwki
- Brokuły rozdrobnione (najlepiej mrożone, świeże robią się gumiaste – zatem nie polecam)

Wiadomo nie wszystkie składniki na raz! Najlepsza pizza wychodzi z maks. 5 składnikami.

Ostatnio robiłem z gotowanym jajkiem, była nawet dobra :)
Kiedyś robiłem z surową cienko pokrojoną polędwiczką wieprzową, też była dobra, ale musiała się nieco dłużej piec, aby mięso było dobre.


Moje ulubione propozycje, które robię najczęściej:
- Pizza z rukolą - składniki: ciasto, sos, ser mozarella, szynka, boczek, ziarna słonecznika, pieprz grubo mielony, ser żółty. Po upieczeniu posypac oregano i położyć liście rucoli - pycha!
- Pizza klasyczna - składniki: ciasto, sos, ser mozarella, szynka, cebula, pieczarki, żółty ser. Po upieczeniu posypać oregano.
- Pizza z kurczakiem - składniki: ciasto, sos, ser mozarella, szynka, kurczak, pomidor, kukurydza, żółty ser. Po upieczeniu posypać oregano.





Życzę smacznego.

3 komentarze: