Ciasto na pizzę (2 porcje po 30 cm cienkie)
- 500 g mąki pszennej tortowej typu 450
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych - 1/3 kostki 100g (lub 10 g drożdży
w proszku - ok. 2 łyżeczki)
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
- 2 spore łyżki oliwy (może być olej)
- semolina - kaszka manna (do podsypywania ciasta)
Przygotowanie:
- Odlać trochę ciepłej wody do miseczki i rozpuścić drożdże,
dodać im cukru, aby miały co jeść,
można dodać im troszeczkę mąki (pół łyżeczki), aby lepiej
rosły - odstawić w ciepłe miejsce, zaczekać do sfermentowania (5 - 10 min.)
- Do miski wsypać mąkę (można przesiać).
- Wlać oliwę (olej).
- Dodać rozpuszczone drożdże.
- Wlać ciepłą wodę (nie całą) do miski z mąką (zostawić
trochę wody w pojemniku i wsypać do tej resztki wody sól i ją rozpuścić - tą
wodę z solą dodać na końcu do ciasta!).
- Ugniatać.
- Dodać wodę z solą.
- Ugniatać.
- Jak jest zbyt płynne dodać ciut mąki. Jak zbyt twarde i
suche i nie chce się połączyć całą mąka dodać ciut ciepłej wody.
- Ciasto gotowe, gdy praktycznie cała mąka zniknie ze
ścianek miski i wszystko ładnie się połączy.
Konsystencja powinna być dość zwarta, aby można je było bez
problemu wziąć w rękę.
Można ciasto lekko zwilżyć wilgotną dłonią, przykryć
ściereczką i zostawić w misce do wyrośnięcia na 2h (dla cierpliwych).
Ja ciasto zamykam w zimnym piekarniku na te 2h do
wyrośnięcia, tam jest stała temperatura pokojowa i nie ma przeciągów :)
Jak ciasto wyrośnie, podzielić je sobie na 2 porcje. Na
stolnicy wysypać kaszkę manną, z ciasta uformować kulkę i następnie ją ręką
lekko ugnieść i rozwałkować.
Przełożyć placek pizzy do formy. Posmarować uformowane
ciasto sosem pomidorowym:
- dla leniwych: wymieszać koncentrat pomidorowy, sól,
pieprz, cukier, bazylia, oregano, trochę wody, odrobina octu.
- dla ambitnych: czosnek podsmażyć na oliwie, dodać
posiekaną cebulę w piórka, usmażyć na złoty kolor, dodać przecier pomidorowy
lub pomidory w puszcze, lub normalne pomidory obrane ze skórki, zagotować,
zredukować, dodać sól, pieprz, cukier do smaku, zioła: bazylia, oregano,
wystudzić, zblendować i też gotowe)
Piec w temperaturze 230-240 stopni C przez ok. 9 min. na
samym dole - jak w piecu na pizzę.
Ja mam okrągłe blachy do pizzy, ale można również piec na
zwykłej blasze.
Po 9-ciu minutach sprawdzić pizzę, podważyć spód pizzy i
sprawdzić kolor wypieczenia, powinien być lekko jasno brązowy, ciemny żółty
kolor.
Gdy jest zbyt jasny dać jej jeszcze kilka minut w piecu!
Na koniec jak wyjmiesz pizzę z pieca posypać oregano!
Składniki:
- Ja polecam i używam ser mozarella biały w zalewie kulka z
Lidla ok 2,50 zł (starcza spoko na 2 pizze).
- Dobry starty żółty ser. Nie warto kupować wyrobów
seropodobnych bo się rozwarstwiają i puszczają wodę.
- Jakaś wędlina wystarczą spokojnie 3-4 plastry na pizzę
(szynka, boczek, salami)
- Cebula
- Pieczarki
- Papryka
- Kurczak (resztki z obiadu :)
- Pomidor
- Kukurydza
- Owoce morza - ja nie lubię, więc nie robię
- Ananas
- Oliwki
- Brokuły rozdrobnione (najlepiej mrożone, świeże robią się
gumiaste – zatem nie polecam)
Wiadomo nie wszystkie składniki na raz! Najlepsza pizza
wychodzi z maks. 5 składnikami.
Ostatnio robiłem z gotowanym jajkiem, była nawet dobra :)
Kiedyś robiłem z surową cienko pokrojoną polędwiczką
wieprzową, też była dobra, ale musiała się nieco dłużej piec, aby mięso było
dobre.
Moje ulubione propozycje, które robię najczęściej:
- Pizza z rukolą - składniki: ciasto, sos, ser mozarella,
szynka, boczek, ziarna słonecznika, pieprz grubo mielony, ser żółty. Po
upieczeniu posypac oregano i położyć liście rucoli - pycha!
- Pizza klasyczna - składniki: ciasto, sos, ser mozarella,
szynka, cebula, pieczarki, żółty ser. Po upieczeniu posypać oregano.
- Pizza z kurczakiem - składniki: ciasto, sos, ser
mozarella, szynka, kurczak, pomidor, kukurydza, żółty ser. Po upieczeniu
posypać oregano.
Życzę smacznego.
Zmieniła się Wam osoba w połowie przepisu ;-) z "niej" na "niego" :-)
OdpowiedzUsuńBo to wpis Mateusza ;)
UsuńAle pizza była pycha :-D
Usuń