wtorek, 17 listopada 2015

Ciasteczka owsiane

"Mój mały atopowy synek dostał zakaz jedzenia wszystkiego co niezdrowe. Przy zaostrzeniu objawów, szlaban na słodycze, fast foody i wszystko co zawiera nadmierną ilość chemii... czyli generalnie powinien mieć zakaz jedzenia prawie wszystkiego. Pani dermatolog kazała upiec zbożowe ciasteczka, więc co mi tam, żaden problem. Wróciliśmy do domu i zabrałam się do roboty :)"





Składniki:
- 2 szklanki płatków (miałam błyskawiczne orkiszowe)
- 1/2 szklanki otrębów gryczanych
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- garść słonecznika
- garść rodzynek
- garść żurawiny suszonej
- garść suszonych jabłek pokrojonych w kosteczkę
- olejek waniliowy
- 5 łyżek miodu


Wszystko wymieszać, wrobić jak mięso mielone na kotlety ;) odstawić na 30 minut, żeby sobie napęczniało. Z gotowej masy uformować niewielkie kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie docisną widelcem lub łyżką, żeby były bardziej płaskie.
Wypiekać w 180 stopniach około 15 minut.



Wszystko ładnie i pięknie, wyszły pyszne, tylko głównemu zainteresowanemu nie smakowały... ale mam nadzieję, że się przyzwyczai do nowych zasad panujących w domu. A słodycze właśnie pakujemy i rozdajemy komu popadnie... poboli poboli i przestanie ;)

1 komentarz:

  1. moja mama tez robiła mi ciasteczka owsiane ! ;) przypomnę jej i dam przepis :D

    OdpowiedzUsuń