poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ryba zapiekana w cieście francuskim

Danie exspresowe i nieabsorbujące, ostatnio nie mam natchnienia na gotowanie i siedzenie godzinami w kuchni.

Składniki:
500 gramów ryby
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz, maggi, cytryna

Rybę przyprawiamy solą i sokiem z cytryny, następnie układamy ją na cieście tak, żeby z oby stron zostało po 4 cm zapasu ciasta. Zapas ciasta ponacinać w poprzek co centymetr i ubrać rybkę zaplatając naprzemiennie prawe i lewe paseczki. Można ciasto założyć bez zaplatania, ale tak jest ładniej ;)
Ja zrobiłam 3 porcje, i wyszło tak, że to jest ryba w cieście, a nie "ciasteczko z rybką".  Surowe ciasto posmarować  na wierzchu rozmąconym jajkiem z maggi i sokiem z cytryny. Piec 30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz