czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe bez jajek

Moje ulubione ciasto czekoladowe, pierwszy raz upiekłam je na studiach wpisując w wyszukiwarkę "mąka, kakao, olej" bo tylko to posiadałam na stancji, a bardzo mi się chciało swojskiego ciasta, od tej pory to moje ulubione proste ciasto czekoladowe. I tym razem na życzenie mego pierworodnego, który chciał piec tort, ale,  że mi się nie chciało babrać z kremami zrobiliśmy to, tylko w tortownicy, bo okrągłe to już tak prawie tort ;)


Składniki:

- 2 szklanki ukru
- 3 szklanki mąki
- 2 lyżeczki sody
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki alkoholu lub octu
- aromat waniliowy
- opcjonalnie pokruszona gorzka czekolada

Bez ceregieli jak to u mnie bywa wszystko wymieszać mikserem, żeby grudek nie było, dodać czekoladę. Wylać na wysmarowana tłuszczem dużą blachę i piec w 180 stopniach 50 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe, jeśli na patyczku pojawia się ciasto piec jeszcze 10 minut i znowu sprawdzić, i tak aż patyczek będzie suchy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz