Składniki na 4 porcje
Pulpety:
600- 700 gramów ryby
( po rozmrożeniu)
2 średnie marchewki
½ bułki
1 jajko
Natka pietruszki posiekana
_________________
Brokuł
2 serki topione
Bulion
_________________
Ziemniaki/ ryż/ makaron wg uznania
Rybę i bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Marchewki
utrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Wszystko wymieszać, dodac jajko i natkę
pietruszki, następnie przyprawić wg uznania, dla mamy karmiącej najlepiej
delikatnie słodką papryką solą, i odrobiną pieprzu. Z masy uformować kulki
równej wielkości, podczas formowania wycisnąć z pulpetów resztki wody i soku z
marchewki, bo w innym wypadku będą się rozwalać ;)
W parowarze ułożyć
składniki. Ja robiłam akurat z ziemniakami i ułożyłam to w takiej
kolejności od najniższego piętra: ziemniaki, ryba, brokuł. Czas gotowania 35
minut.
Podczas gotowania się pulpetów zrobić sos:
Około szklankę bulionu podgrzać, roztopić w nim
serki, ciągle mieszając aby nie było grudek, przyprawić gałką muszkatołową do
smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz