sos worchester
Przygotowanie:Karkówka najlepsza jest mrożona, wówczas mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Rozmrożoną karkówkę obficie posolić i popieprzyć, przyklepać przyprawy i lekko ją uformować, aby miała ładny kształt. Jeśli trafi nam się "meduza" najlepiej ją wtedy związać sznurkiem, aby nadać jej foremny kształt wędliny. Cienkim, ostrym nożem nakłuć karkówkę i naszpikować czosnkiem pokrojonym w szpileczki. Obsypać przyprawami i przyklepać je do mięsa. Wsadzić do miseczki i zalać sosem worchester. Odstawić w chłodne miejsce, aby się marynowała (moja się marynowała 48h). Upiec... Nastawić piekarnik na maksa 220-230 stopni, wsadzić w naczynie - można wlać marynatę (ja piekłem na raszkach, więc tego nie robiłem) piec ok 10 min. i po tym czasie ustawić piekarnik na 120 stopni, aby karkóweczka się piekła kolejne 1,5h. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ją w piekarniku do wystygnięcia. Woda odparuje, Karkówka będzie krucha i sucha - jak wędlina. Na obiad nie za bardzo, ponieważ będzie bardzo sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz