sobota, 28 grudnia 2013

Domek z piernika





Składniki:

  • 250 gramów mąki
  • 1 jajko
  • 70 gramów cukru
  • 50 gramów margaryny
  • 50 gramów miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier puder ok 200 gramów
2 białka
ozdoby

Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość ok 3 mm, i wykroić wg szablonu:


Korzystałam z tego:

Trzeba sugerować się wymiarami, a nie rozmiarem rzeczywistym.

Piec 10 minut w 180 stopniach

Wykrawać części wg wzoru a następnie wyciąć drzwi i okna, małymi wykrawaczkami w kształcie serc, lub dowolnym innym.

Ciasta wystarcza idealnie na ten domek, płotek i dwie choinki, praktycznie nic nie zostaje.

Biały lukier z tego przepisu. Tylko nie żałowac cukru, musi być bardzo gęsty, żeby posklejał sciany do kupy ;)

Ja zdobiłam poszczególne części zanim posklejałam ściany.


Posklejanie tego  to nie lada wyczyn, bo rozlaził się na wszystkie strony ;) za rok udoskonalę konstrukcję.



I efekt końcowy:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz