Niestety od kiedy zaczęłam prowadzić tego
bloga przybyło mi 1,5 kg, i w związku z tym muszę ograniczyć, produkcje
słodkiego chociaż trochę;) Po babeczkach owsianych, które mi bardzo smakowały,
postanowiłam zrobić coś jeszcze bardziej „zdrowego”, bo kalorii to i tak ma
milion. Ale to ciasto jest jakby to powiedzieć bardzo pożywne, kawałeczek
nasyci nas na bardzo długo, jadłam je dwa dni z rzędu na śniadanie, i wytrzymywałam
po 4 godziny od zjedzenia ;) co po zwykłych kanapkach baaardzo ciężko mi
przychodzi;)
Składniki:
- 3 banany
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Banany i składniki mokre miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche. Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz