sobota, 7 grudnia 2013

Ciasto bananowo- owsiane



Niestety od kiedy zaczęłam prowadzić tego bloga przybyło mi 1,5 kg, i w związku z tym muszę ograniczyć, produkcje słodkiego chociaż trochę;) Po babeczkach owsianych, które mi bardzo smakowały, postanowiłam zrobić coś jeszcze bardziej „zdrowego”, bo kalorii to i tak ma milion. Ale to ciasto jest jakby to powiedzieć bardzo pożywne, kawałeczek nasyci nas na bardzo długo, jadłam je dwa dni z rzędu na śniadanie, i wytrzymywałam po 4 godziny od zjedzenia ;) co po zwykłych kanapkach baaardzo ciężko mi przychodzi;)


Składniki:
  • 3 banany
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

    Banany  i składniki mokre miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche. Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz