czwartek, 19 grudnia 2013

Kotleciki mielone ze szpinakiem




Danie na szybko. Ostatnio tylko takie u mnie goszczą, na szybko, na bardzo szybko, ekspresowe, albo robi się samo;). Za dużo mam ostatnio na głowie, dzieci marudzą, Makuszyński ma angine, Ignasiowaty zrobił się upierdliwy, i tak na nic czasu nie ma:/
Miałam tylko mielone i szpinak, i w ten oto sposób powstały one ;)

Składniki:
  • 500 gramów mięsa mielonego ( jakiegoś nie za bardzo tłustego)
  • 500 gramów szpinaku mrożonego
  • Jajko
  • 3-4 łyżki otrębów owsianych
  • Czosnek, przyprawy (sól, pieprz)

Szpinak rozmrozić w garnku, odparować jak najwięcej wody i ostudzić. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko i szpinak, wymieszać i dodawać otręby, tyle aby można było lepić kotleciki, przyprawić do smaku.
Ulepić kotleciki, nie za grube, moje to były takie małe grubaski i ciężko było je dosmażyć, więc lepiej zrobić chudsze. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
O dziwo szpinak w tej postaci jest jadalny dla dwu-latka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz