sobota, 7 grudnia 2013

Stefania/ ciasto grysikowe/




 Banalnie prosty deser, znowu teściowa zapowiedziała się z wizytą i musiałam coś zrobić. Wybrałam Stefanię, bo mój właściciel ją uwielbia i miałam gwarancję, że pomoże mi to skonsumować ;) I dobrze, ze wybrałam to ciasto, bo teściowa została zatrzymana siłami natury ( orkan Ksawery) i nie dotarła.

Składniki:

·         Około 250 gramów herbatników (zależy od wielkości blachy)
·         1 litr  mleka
·         1 szklanka kaszy manny
·         1 szklanka cukru ( ja dałam ¾)
·         1 kostka margaryny
·         2 łyżki kakao
·         Aromat waniliowy

Mleko, margarynę i cukier dać do garnka, podgrzewać aż  margaryna się roztopi, jak mleko zacznie wrzeć należy zmniejszyć temperaturę i wsypać kaszę, kakao i olejek. Mieszać energicznie cały czas, aż masa będzie gęsta. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać masę i przykryć drugą warstwą herbatników.
Polewa:
  • 50 gramów margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • Wiórki kokosowe do posypania
Margarynę podgrzać z mlekiem aż się roztopi, dodać cukier i kakao, mieszać energicznie aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
Posmarować polewą ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz