poniedziałek, 4 listopada 2013

Budyniowiec z jabłkami



Składniki:


4 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
1 margaryna do pieczenia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao

1 kg jabłek

1 litr mleka
3 budynie waniliowe
4 łyżki cukru

Zagnieść ciasto podzielić na 2 części 1/3 i 2/3. Rozwałkować większą część i wyłożyć na blachę, na ciasto poukładać jabłka (obrane i pokrojone w ósemki). Posypać cukrem waniliowym.
 Budyń ugotować wg przepisu, na 1 litrze mleka, aby był bardziej gęsty.
Gorący budyń wylać na ciasto z jabłkami. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią budyń.

Piec w 180 stopniach przez 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz