czwartek, 28 listopada 2013

Kurczak w wódce





Składniki:

- Kurzak 2 kg
- 100 ml wódki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- worek do mrożenia

Miód wymieszać z wódką, dodać przyprawy. Kurczaka umyć, włożyć do środka czosnek i cebulę (cebulę pokroić na 4 części). Kurczaka włożyć do worka a następnie zalać marynatą i włożyć na noc do zamrażalnika.

Zamrożonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, albo na blachę. Piec godzinę w 180 stopniach przykrytego folią aluminiową, następnie 1,5 godziny w 220 stopniach. Zdjąć folię, posmarować kurczaka masłem i piec jeszcze około 30 minut, ja zmniejszyłam temperaturę do 180 i włączyłam termoobieg, ale jak nie ma termoobiegu to należy zostawić 220 stopni.

To było tak naprawdę danie wg mojego przyszłego niedoszłego męża, on szykował marynatę, ja tylko upiekłam ;)


Jako, że kurczak był duży podałam go z samą sałatą:
- sałata
- ½ ogórka (w plaserkach)
- 2 małe pomidory (w plasterki)
- 1 marchewka (wstążki zrobione obieraczką)
- oliwa, woda i przyprawy (gotowa przyprawa do sosu francuskiego)


A dla dziecka z groszkiem z puszki ( ale moję dziecie jest imne niż wszystkie, bo to je ;) ) Spokojnie ;) wódka z kurczaka wyparowała ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz