niedziela, 17 listopada 2013

Dorsz zapiekany z dynią, ryżem i buraczkami



2 duże filety z dorsza ( około 700 gramow)
1,5 szklanki obranej i pokrojonej w kostke dyni
1,5 szklanki obranych i pokrojonych w kostke burakow
1 szklanka ryżu
Przyprawy: sol, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn
Koperek
Oliwa z oliwek
Masło
2 szklanki bulionu
½ cytryny

Dynie zamarynować w oliwie, dodać sól, i rozmaryn
Buraki zamarynować w oliwie, dodać sól i czosnek granulowany
Dorsza pokroić na mniejsze części. 2 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i posiekany koperek.

Na patelni roztopić łyżeczkę masła, wsypać ryż, lekko podsmażyć, zalać bulionem  i gotować, aż będzie lekko twardawy.

Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłożyć kolejno: buraki, ryż, dynię i dorsza.
Zapiekać w 180 stopniach 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz