poniedziałek, 11 listopada 2013

Lazania duuuuża porcja (dla 6 normalnych ludzi, albo dla 4 żarłoków)



700 gramów mięsa mielonego
4 marchewki
Biała część z 1 pora
3 łyżki koncentratu (można użyć puszki pomidorów)
Paczka makaronu do lazanii
400 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Łyżka oleju

Beszamel:
50 gramów masła
3 czubate łyżki mąki
300  ml bulionu
300 ml mleka
Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól

Masło roztopić, dodać mąkę i mieszać energicznie, następnie rozcieńczać bulionem. Chwilkę gotować ciągle mieszając, następnie dodać mleko i przyprawy.

Pora poszatkować, podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso, smażyć, aż się zarumieni. Dodać startą marchewkę i dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać przecier, następnie bulion, gotować aż uzyskamy sos pożądanej konsystencji przyprawić wg uznania.
Na blachę wylać warstwę beszamelu, rozłożyć makaron, polać kolejną warstwą beszamelu, a następnie sosem pomidorowym, przykryć makaronem i znowu białe, czerwone i makaron i tak jeszcze raz. Na samą górę wylać beszamel i posypać startym żółtym serem.
Piec w 180 stopniach 40 minut, następnie odczekać 20 minut aby się związała- w przeciwnym razie ciężko ją pokroić jak widać poniżej ;) (my nie wytrzymaliśmy).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz