700 gramów mięsa mielonego
4 marchewki
Biała część z 1 pora
3 łyżki koncentratu (można użyć
puszki pomidorów)
Paczka makaronu do lazanii
400 ml bulionu (może być z kostki
rosołowej)
Przyprawy: sól, pieprz, oregano,
czosnek granulowany
Łyżka oleju
Beszamel:
50 gramów masła
3 czubate łyżki mąki
300 ml bulionu
300 ml mleka
Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól
Masło roztopić, dodać mąkę i
mieszać energicznie, następnie rozcieńczać bulionem. Chwilkę gotować ciągle
mieszając, następnie dodać mleko i przyprawy.
Pora poszatkować, podsmażyć na
oleju, następnie dodać mięso, smażyć, aż się zarumieni. Dodać startą marchewkę
i dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać przecier, następnie bulion, gotować aż
uzyskamy sos pożądanej konsystencji przyprawić wg uznania.
Na blachę wylać warstwę beszamelu,
rozłożyć makaron, polać kolejną warstwą beszamelu, a następnie sosem
pomidorowym, przykryć makaronem i znowu białe, czerwone i makaron i tak jeszcze
raz. Na samą górę wylać beszamel i posypać startym żółtym serem.
Piec w 180 stopniach 40 minut,
następnie odczekać 20 minut aby się związała- w przeciwnym razie ciężko ją
pokroić jak widać poniżej ;) (my nie wytrzymaliśmy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz