czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto śmietanowe (jak sernik)



Czasami trzeba się trochę podlizać. Ciasto upieczone na wizytację teściowej;) stwarzamy pozory perfekcyjnej pani domu;) oczywiście, że tylko stwarzamy… mieszkanie ogarnięte tylko z wierzchu, ciasto upieczone dzień wcześniej;) Ale efekt był właściwy.
Aha, i stosunek ceny składników  do efektu bardzo dobry ;)
 


Składniki:


Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
200 g masła/margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Masa śmietanowa:
3 x 400 g śmietany 12%
6 białek
2/3 szkl. cukru pudru
3 budynie śmietankowe

Do miski od malaksera dać żółtka i cukier, ucierać chwilkę mikserem i dodać posiekane masło, ucierać chwilkę i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakao.
Wymieszane mikserem ciasto zagnieść ręką i podzielić na 2 części 1/3 i 2/3. W oryginalnym przepisie ciasto wkłada się do zamrażarki na godzinę i następnie uciera na tarce, ja jednak ten etap pominęłam.  Większą część ciasta pokruszyć na wyłożoną papierem blachę (20x32 cm, wtedy ciasto jest wysokie), lekko docisnąć aby nie było prześwitów i podpiec 12 minut w 175 stopniach.

Ubić na sztywno pianę z białek stopniowo dodając cukier.
Dodać śmietanę, budynie, wszystko zmiksować na małych obrotach. Masę wylać na podpieczony spód ciasta, na wierzch pokruszyć  pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika, piec ok. 50-60 minut. Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz