Ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki (mniej więcej) ciepłej wody
30 gramów świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Mąkę wsypać do miski od malaksera, zrobić dołek, wsypać
pokruszone drożdże i cukier, zalać szklanką wody, odczekać chwilkę aż zacznie
garować, następnie dodać resztę wody, sól i miksować (widełkami do ciasta
drożdżowego, takie świderki) kilka minut, aż zrobi się kulka. Ciasto powinno
być puszyste, niezbyt twarde, jeśli jest zbyt twarde dodać trochę wody.
Pozostawić na chwilkę do wyrośnięcia (dosłownie 5 minut).
Ciasto lekko wyrobić ręcznie oprószyć mąką i podzielić na 2
części. Z tej ilości wychodzą 2 pizze o średnicy około 40 cm.
Dodatki wg uznania: szynka, pieczarki, ser
Szybki sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól,
pieprz, bazylia, oregano, 2 łyżki oleju i 100 ml wody. Wszystko wymieszać.
Pizzę wysmarować sosem, dodać składniki oprószyć serem i
piec w piekarniku rozgrzanym na 250 stopni z termo obiegiem około 8 minut, aż
brzegi się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz