niedziela, 24 listopada 2013

Piegowate muffinki




Składniki:
- 2 szklanki mąki
- jogurt naturalny 180 gramów ( lub mniejszy+ mleko)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki stołowe maku
- kilka kropel olejku migdałowego

Wszystko wrzucić do miski i wymieszać łyżką. Ja się nigdy nie patyczkuje z muffinkami i zawsze wychodzą. Czasami ciasto wychodzi za gęste, wtedy dodaje trochę mleka i jest dobrze. Ciasto powinno być trochę lejące, tak by łatwo nakładało się łyżką do foremek.

Ciasto wykładać do foremek wyłożonych papilotkami (można bez papilotek, ale ja akurat lubię te kolorowe papierki). Wychodzi 12 babeczek, idealnie na blachę ;)

Piec w 180 stopniach 20 minut.


1 komentarz:

  1. No nie pogadasz :-)
    I czemu dopiero teraz się dowiaduję?

    Super! Tak trzymaj! (ale sypiaj może czasami, co?)

    OdpowiedzUsuń