Makaron dyniowy przepis:
4 szklanki mąki + do podsypywania
800 gramów dyni po obraniu
2 jajka
Masło
Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
Posiekana natka pietruszki
Ponadto:
Groszek konserwowy ( ja dałam groszek z marchewką, ale to
dlatego, że wolałam nie szaleć z zbyt dużą ilością groszku jako wciąż jednak
mama karmiąca;) )
Pestki słonecznika
Siemię lniane
masło
Dynie przesmażyć na maśle, dodać przyprawy, odparować jak
najwięcej wody, następnie zmielić w blenderze na papke. Do dużej miski wsypać
mąkę, dodac jajka, wymieszać, następnie dodać
dynie i pietruszkę. Całość zagnieść, wyrobić ciasto. Jak będzie za bardzo lepkie dodać mąki, a jak
zbyt suche można dodac odrobinę wody, ale ja nie dawałam.
Wyrobione ciasto podzielić na części i rozwałkować na placki
grubości około 1,5 mm. Rozwałkowane ciasto poskładać i pokroić na wstążki, u
mnie mniej więcej 5 mm.
Wstążeczki rozwinąć, przesypać mąką i gotować na słabym
ogniu aż wypłyną, a potem jeszcze około 2 minut.
Makaron podsmażyłam na maśle dodając groszek, ziarna słonecznika
i siemię lniane
I koniec ;) było przepyszne ;) mimo iż bez mięsa.
Aczkolwiek moja niewdzięczna familia nie doceniła mego
poświęcenia, mlodsza część (2 latek) pluł groszkiem, a starsza czyli mój
właściciel zalał całość keczupem:/
Niewdzięcznicy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz