czwartek, 14 listopada 2013

Jesienne dyniowe wstążeczki z ziarenkami :)



Makaron dyniowy przepis:

4 szklanki mąki + do podsypywania
800 gramów dyni po obraniu
2 jajka
Masło
Sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
Posiekana natka pietruszki

Ponadto:
Groszek konserwowy ( ja dałam groszek z marchewką, ale to dlatego, że wolałam nie szaleć z zbyt dużą ilością groszku jako wciąż jednak mama karmiąca;) )
Pestki słonecznika
Siemię lniane
masło


Dynie przesmażyć na maśle, dodać przyprawy, odparować jak najwięcej wody, następnie zmielić w blenderze na papke. Do dużej miski wsypać mąkę, dodac jajka, wymieszać, następnie dodać  dynie i pietruszkę. Całość zagnieść, wyrobić ciasto.  Jak będzie za bardzo lepkie dodać mąki, a jak zbyt suche można dodac odrobinę wody, ale ja nie dawałam.

Wyrobione ciasto podzielić na części i rozwałkować na placki grubości około 1,5 mm. Rozwałkowane ciasto poskładać i pokroić na wstążki, u mnie mniej więcej 5 mm.
Wstążeczki rozwinąć, przesypać mąką i gotować na słabym ogniu aż wypłyną, a potem jeszcze około 2 minut.






Makaron podsmażyłam na maśle dodając groszek, ziarna słonecznika i siemię lniane
I koniec ;) było przepyszne ;) mimo iż bez mięsa.






Aczkolwiek moja niewdzięczna familia nie doceniła mego poświęcenia, mlodsza część (2 latek) pluł groszkiem, a starsza czyli mój właściciel zalał całość keczupem:/
Niewdzięcznicy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz