- Dowolne części królika, tak żeby na kościach było jednak
trochę mięsa ( około 500 gramów)
- Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)
- 50 gramów masła
- 3 łyżki mąki
- 50 ml śmietany słodkiej
- Sól, pieprz, rozmaryn
Z mięsa i włoszczyzny ugotować bulion.
Masło roztopić dodać mąkę energicznie mieszając, podlewać
bulionem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Gotując na wolnym ogniu, rozcieńczać stopniowo sos
bulionem, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, ja osobiście lubię dość rzadkie
sosy. Do śmietany dodać odrobine gorącego bulionu, i dodać do sosu. Przyprawić
solą, pieprzem i rozmarynem. Mięso z królika obrać i dodać bezpośrednio do
sosu, albo podawać osobno.
Tak przyrządzony sos podawać makaronem pełnoziarnistym, buraczkami
i marchewką, warzywa można dobierać wg uznania, ale buraczki wg mnie pasują
najbardziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz