wtorek, 5 listopada 2013

Potrawka z krolika /dieta mamy karmiącej/



- Dowolne części królika, tak żeby na kościach było jednak trochę mięsa ( około 500 gramów)
- Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)
- 50 gramów masła
- 3 łyżki mąki
- 50 ml śmietany słodkiej
- Sól, pieprz, rozmaryn


Z mięsa i włoszczyzny ugotować bulion.
Masło roztopić dodać mąkę energicznie mieszając, podlewać bulionem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Gotując  na wolnym ogniu, rozcieńczać stopniowo sos bulionem, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, ja osobiście lubię dość rzadkie sosy. Do śmietany dodać odrobine gorącego bulionu, i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Mięso z królika obrać i dodać bezpośrednio do sosu, albo podawać osobno.

Tak przyrządzony sos podawać makaronem pełnoziarnistym, buraczkami i marchewką, warzywa można dobierać wg uznania, ale buraczki wg mnie pasują najbardziej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz