piątek, 22 listopada 2013

Spaghetti z brokułem i szynką parmeńską




Danie  z cyklu na szybko, i z tego co akurat mam w lodówce. Dzieciaki dały mi dzisiaj tak popalić, że o mały włos nie było by wcale obiadu jakiegokolwiek. Jak starszak poszedł spać, szybko wstawiłam brokuł, w między czasie maluch zaczął szaleć i tak między karmieniami udało mi się makaron ugotować, nawet nie patrzyłam na zegarek, cud, że się nie rozgotował.  Całą reszte zrobiłam na 10 minut przed powrotem właściciela z pracy jak i mały poległ. Zdążyłam zrobić nawet sos czosnkowy;)




Składniki:
- Makaron 300 gramów
- Średni brokuł
- Szynka parmeńska 70 gramów
- suszone pomidory 4 sztuki
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki oliwy z pomidorów
- dodatkowo idealny jest do tego starty parmezan (ale ja nie miałam)

I sos czosnkowy:
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka majonezu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-Sól, pieprz

Czosnek wycisnąć do miseczki, dodać jogurt i majonez, przyprawić i koniec ;) wersja na szybko, normalnie dodaję więcej ziół. I tak na marginesie nie rozumiem idei kupowania gotowych sosów… przecież wymieszać te 3 składniki to  żadna filozofia.

Danie ekspresowe:
 Brokuł i makaron ugotować ( w osobnych garnkach rzecz jasna), na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w wąskie paski, i pomidory pokrojone w kostkę następnie dodać rozdrobniony brokuł, chwilkę podsmażyć  i makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze z minutkę, aby makaron przeszedł smakiem szynki i pomidorów.



Z tych całych nerwów, zjadłam łyżeczkę tego sosu… choć nie powinnam, bo czosnek niby nie zaszkodzi dziecku, ale podobno zmienia smak pokarmu i maluszek może nie chcieć ssać piersi…  ale Ignaś chyba nie wyczuł ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz