Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki owsianej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 30 gramów drożdży zwykłych
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- sól
Nadzienie:
- 200 gramów pieczarek
- ½ papryki
- 150 gramów szynki
- 100 gramów sera żółtego
- ½ pora (biała część)
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Do miski od miksera wrzucić mąkę, zrobić dołek, tam wsypać
cukier i pokruszone drożdże, do dołka wlać szklankę ciepłej wody i zamieszać,
tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odczekać 10 minut aż drożdże
wyrosną. Do ciasta dodać resztę wody, olej i sól, mieszać mikserem około 5
minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Do miseczki włożyć przecier, dodać 100 ml wody i wymieszać,
przyprawić wg uznania.
Dużą blachę (tą od piekarnika) wysmarować tłuszczem, wyłożyć
i rozsmarować po całości ciasto. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, następnie
wyłożyć pokrojone składniki i posypać startym serem.
Piec w piekarniku
rozgrzanym do 190 stopni przez około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz