środa, 6 listopada 2013

Wieloziarnista zapiekanka a’la pizza /dieta mamy karmiącej/




Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki owsianej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 30 gramów drożdży zwykłych
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- sól

Nadzienie:
- 200 gramów pieczarek
- ½ papryki
- 150 gramów szynki
- 100 gramów sera żółtego
- ½ pora (biała część)
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- sól, pieprz, bazylia, oregano

Do miski od miksera wrzucić mąkę, zrobić dołek, tam wsypać cukier i pokruszone drożdże, do dołka wlać szklankę ciepłej wody i zamieszać, tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odczekać 10 minut aż drożdże wyrosną. Do ciasta dodać resztę wody, olej i sól, mieszać mikserem około 5 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Do miseczki włożyć przecier, dodać 100 ml wody i wymieszać, przyprawić wg uznania.
Dużą blachę (tą od piekarnika) wysmarować tłuszczem, wyłożyć i rozsmarować po całości ciasto. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, następnie wyłożyć pokrojone składniki i posypać startym serem.
 Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz