czwartek, 28 listopada 2013

Domowe hamburgery


I znowu danie wg mojego przyszłego niedoszłego męża, zupka na obiad u nas nie daje rady niestety, wszyscy wygłodniali na kolacje czekaliśmy;) Musiała być jakas bardziej treściwa, padło na hamburgery.



Składniki:

Mięso mielone z szynki 500 gramów
Jajko
Przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka, opcjonalnie czosnek
Olej do smażenia

Bułki, kotlecików wyszło nam około 10 sztuk,  ale tyle aż hamburgerów nie szykowaliśmy.

Dodatki:
Sałata
Ogórek
Pomidor
Majonez, keczup, musztarda
Mój przyszły niedoszły preferuje jeszcze surową pieczarkę (ja i Maksiu jej nie jemy)

Przygotowanie:

Mięso wyrobić i przyprawić. Formować płaskie kotleciki, jako, że nie ma w mięsie, żadnej bułki trzeba je trochę pougniatać zanim się je ułoży na patelni, inaczej mogą się rozlatywać. Usmażyć na odrobince oleju z obu stron na rumiany kolor. 



Bułki przekroić, zarumienić od środka na suchej patelni i szykować hamburgery;) Ot i cała filozofia, całość zajęła ze smażeniem mniej niż 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz