niedziela, 24 listopada 2013

Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem





Składniki:
- około 200 gramów makaronu cannelloni
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 400 gramów fileta z kurczaka
- 2 serki topione śmietankowe (2x 100gramów)
- 400 ml mleka
- 1 por (biała część)
- 1 kostka rosołowa
- przyprawy: maggi, czosnek granulowany, pieprz
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do małego garnka wlać mleko i dodać serki, podgrzewać na małym ogniu, aż serki się roztopią, mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie było grudek. Jak sos będzie gładki dodać kostkę rosołową. Gotować tak z 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, kurczaka i skropić maggi. Podsmażyć na złoty kolor  i dodać szpinak ( ja mój wcześniej roztopiłam w osobnym garnku, ale to jest raczej zbędne, po co brudzić;) ). Jak  szpinak się rozpuści, gotować jeszcze chwilę, tak by odparowała woda. Ja oczywiście nie wytrzymałam i dodałam czosnek, chociaż troszkę i granulowanego, ale jednak dodałam. Ale jak już wcześniej zaobserwowałam Ignasiowatemu to nie przeszkadza;).

Gotowym farszem nadziewać makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Trzeba to poukładać tak by była jedna warstwa, którą zaleje sos, bo jak coś będzie za bardzo wystawało, to się spali ;) Mi wyszły 2 za dużo i one właśnie się zfajczyły;)

Jak już jest poukładane to zalewamy wszystko sosem serkowym i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.


Było to moje pierwsze cannelloni, więc nie wyszło idealne z wyglądu, trochę się spaliło jak już wcześniej wspomniałam, ale i tak było pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz